unic-utrecht.nl

Bewegingsonderwijs

Welkom bij het leukste vak van de school: bewegingsonderwijs!

Op UniC heb je in leerjaar 1 tot en met leerjaar 6 een blokuur (90 minuten) bewegingsonderwijs per week. Tijdens het schooljaar sport je buiten of binnen. We starten het schooljaar altijd buiten op de sportvelden van het Marco van Basten-complex. Na de herfstvakantie verruilen we de buitenvelden voor de grote gymzaal van Nieuw Welgelegen. Hier sport je tot aan de meivakantie. Na de meivakantie gaan we dan weer lekker met zijn allen naar buiten!

Overzicht buiten- en binnensportlocaties

  • Start schooljaar tot aan de herfstvakantie: locatie Sportvelden Marco van Basten-complex (Kanaalweg 174), circa 10 minuten fietsen (voor een impressie klik hier)
  • Tussen de herfstvakantie en de meivakantie: locatie Sportzaal Nieuw Welgelegen (Grebbeberglaan 3), circa 5 minuten wandelen (voor een impressie klik hier)
  • Vanaf meivakantie tot aan de zomervakantie: locatie Sportvelden Marco van Basten-complex (Kanaalweg 174), circa 10 minuten fietsen.

Om de buitenvelden te bereiken heb je een fiets nodig. Kom je met het openbaar vervoer naar UniC, dan mag je aan het begin van het schooljaar een fiets stallen in de fietsenstalling van de school. Je kan deze dan gebruiken als je naar de buitenvelden moet rijden of voor andere lesactiviteiten buiten de school. De fietsenstalling van de school gaat 's avonds altijd op slot.

Impressie van de sportvelden en gymzalen

Impressie van de sportvelden
Impressie van de grote zaal
Impressie van de kleine zaal

Impressie van een sportles op UniC

Kom in beweging!

Inhoud van de lessen

Tijdens de gymlessen laten we je kennis maken met een breed aanbod aan sporten. Zo kan jij zelf een keuze maken welke sporten bij jou passen, en die jij misschien later wel zou willen doen. Om je een idee te geven van welke sporten we zoal aanbieden, zie het overzicht hieronder.

  • Buiten: o.a. voetbal, atletiek, softbal, american football en frisbee
  • Binnen: o.a. ringzwaaien, trefbalspelen, hoogspringen, trampolinespringen, volleybal en badminton

Plezier

Plezier in bewegen vinden wij heel belangrijk. Plezier ervaren in bewegen is niet alleen ‘leuk’, maar betekent vooral ook nieuwe dingen leren en daar succeservaringen mee opdoen. Dit beweegplezier stimuleren wij door jou keuzes te bieden (autonomie geven), beweegopdrachten op verschillende niveaus aan te bieden (een leerling voelt zich competent) en je wordt uitgenodigd om mee te denken over de invulling van de les (betrokkenheid).

Op deze manier kunnen wij jou en je klasgenoten zo goed mogelijk begeleiden.

Samenwerken

Net als in de rest van de school is samenwerken belangrijk in de les bewegingsonderwijs. In teamsporten heb je elkaar nodig maar ook bij een onderdeel als acrogym wordt er aandacht besteed aan de verschillende rollen die je kan hebben tijdens het werken in een groep.

Veiligheid

Veilig bewegen en je veilig voelen in de les zijn belangrijke voorwaarden om goed mee te kunnen doen en het naar je zin te hebben in de gymles. De docent zorgt er samen met de leerlingen voor dat de materialen veilig worden klaargezet en opgeruimd. Daarnaast zijn er tijdens de les altijd docenten met een EHBO-diploma aanwezig.

Vind je een bepaalde vaardigheid moeilijk of spannend? Dan kijk je samen met de docent of de opdracht eenvoudiger gemaakt kan worden. Vind je het dan nog steeds heel erg spannend? Dan kijken we samen naar wat wel kan, denk bijvoorbeeld aan een andere rol in de les als bijvoorbeeld scheidsrechter.

Blessures

Het kan natuurlijk zijn dat je door een blessure niet fysiek deel kan nemen aan de les. Wanneer dit het geval is, neem je een briefje van je ouders mee. Je bent dan wel tijdens de les aanwezig waar je een andere rol toegewezen krijgt.

Beoordelen

Tijdens de les beoordelen wij voornamelijk op voortgang en minder op eindresultaat. We verwachten niet van iedereen hetzelfde eindresultaat, omdat er verschillende beweegniveaus in een klas zijn. Tijdens een aantal lessen laat je jouw ontwikkeling zien in een sportonderdeel.

Bewegingsonderwijs in de bovenbouw

In de bovenbouw krijg je nog meer keuze over welke sporten je meer wilt leren. In de examenklassen volg je een keuzeprogramma waarbij je zelf kiest in welke sport jij jezelf wilt verbeteren.

Sporten buiten de gymlessen

Naast de lessen bewegingsonderwijs wordt er op de volgende manieren aandacht besteed aan bewegen.

Sportdagen
In zowel de onderbouw als bovenbouw zijn er sportdagen voor leerlingen. De leerlingen van de bovenbouw helpen in de begeleiding van de sportdag van de onderbouw.

Schoolvoetbal
Elk jaar doen we met verschillende teams (boven- en onderbouw) mee aan het schoolvoetbaltoernooi van Utrecht. Je strijdt samen met je team tegen verschillende Utrechtse scholen. Lijkt het je leuk om hieraan mee te doen, dan kan je je hiervoor aanmelden.

Wintersport
In leerjaar 5 is er een buitenlandse excursie. Je mag zelf kiezen met welke excursie je meegaat. Een van de excursies is de wintersportreis die door de vakgroep bewegingsonderwijs wordt georganiseerd. Tijdens deze excursie ga je 5 dagen skiën/snowboarden in Zwitserland en krijg je hier ook les in.

Van UniC naar de velden en de gymzaal

Van UniC naar de sportvelden
Van UniC naar de gymzaal

Impressie van de gymlessen op UniC