unic-utrecht.nl

Maatschappij

Maatschappij op UniC in beeld

Maatschappij op UniC in beeld

Op UniC heb je in de onderbouw geen losse vakken 'aardrijkskunde', 'geschiedenis of 'economie' maar het vak 'Maatschappij'. Zo leer je vanuit verschillende invalshoeken naar de samenleving kijken. Meer weten? Klik op het filmpje hierboven, dan leggen we het uit!   

Elk jaar heb je vier thema’s, waarin je je in vier tot acht weken verdiept in een onderwerp en dat vanuit allerlei hoeken bekijkt. Van ‘Ik woon in Utrecht’ tot ‘Bewerkte aarde’ en ‘Oorlogen en conflict’. Klik hier voor een overzicht van alle thema's.

Hoe werkt thema Maatschappij op UniC?

Laten we even inzoomen op het thema China, het laatste thema dat in leerjaar 2 wordt behandeld. Natuur, religie, bevolkingssamenstelling, ongelijkheid en discriminatie: alles komt voorbij.   

Planner

In de planner zie je elke week wat er op het programma staat. Je kunt er filmpjes met uitleg vinden, maar ook opdrachten en bronnen. Klik op de planner om het thema China te zien.

Een voorbeeld van een instructiefilmpje uit het thema China zie je hieronder. Jouw docent geeft circa 15 minuten uitleg zodat je daarna zelf aan de slag kunt. Handig, zo kun je het filmpje op elk moment aanklikken om even terug te kijken wat er ook alweer was verteld!

Thema China

In de les

In de les werk je samen in je groepje en is er een nabespreking door de docent om te kijken of je de leerdoelen begrijpt of nog extra uitleg nodig hebt. Wil je een les ervaren? Klik dan op de knop Neem een kijkje bij Maatschappij en leer meer over discriminatie in China!  

Na een lessenreeks sluit je het thema af met een eindproduct. Bij het thema China kruipen de leerlingen in de huid van een kunstenaar of museumeducator om zo op een creatieve manier te laten zien wat ze hebben geleerd. Je kunt zelf kiezen welke opdracht je maakt. Wil je graag vwo gaan doen en kun je wat extra uitdaging aan? Dan kies je voor de vwo-opdracht, waarin je niet alleen laat zien wat je hebt geleerd maar ook een kritische blik werpt op de lesstof.  

Hieronder zie je het werk dat leerlingen maakten ter afsluiting van het thema China. Als je nog verder naar beneden scrolt dan zie je voorbeelden van leerlingwerk uit de andere thema’s.

Leerlingwerk: Geloofsonderdrukking in China

Dit vierluik is gemaakt door Bette en Juli. Benieuwd naar hun toelichting? Ze maakten er ook een audiotour bij. Luister hier de opname. 

Wanja en Marlies vertellen

Heyo, wij (Wanja en Marlies) hebben een tekening gemaakt over de geloofsonderdrukking in China. Wij proberen weer te geven hoe mensen van bepaalde geloofsgroepen vechten en demonstreren tegen de onderdrukking van China. Hierbij zijn de geloven weergegeven als handen en China als de deur die ze opsluit en onderdrukt. Hierbij kan je denken aan letterlijk de mensen opsluiten zoals in de kampen of aan hoe ze in de maatschappij onderdrukt worden.