unic-utrecht.nl

Onderwijs op UniC

Je hebt vast allerlei vragen in je oriëntatie naar een school en dus ook over UniC. Kom vooral ook langs op de open dag om de sfeer te proeven, lessen bij te wonen en leerlingen en docenten te spreken. Bijgaande vragen geven hopelijk al een beter beeld over UniC en ons onderwijs.

Past UniC bij mij?

Als je graag eigen keuzes maakt, zelfbewust in je leven staat, makkelijk initiatief neemt en van samenwerken houdt, dan zit je goed bij ons. UniC biedt uitdagend onderwijs, waarbij je een actieve houding ontwikkelt. Je gaat aan de slag met je talenten en ontwikkelt je sociale vaardigheden.

Waarom geeft UniC vernieuwend onderwijs?

Na de middelbare school kies je een vervolgopleiding en later een beroep. Kiezen is best lastig. Het helpt als je weet wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Daarom ga je aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling en je talenten. Om later succes te hebben is het ook handig als je weet hoe je goed met internet om kunt gaan en hoe je met andere mensen kunt samenwerken. Dat leer je allemaal op UniC, natuurlijk naast de feiten en dingen die je gewoon moet weten om je diploma te halen.

​Hoeveel kinderen zitten er in een klas?

In een klas zitten ongeveer 30 kinderen. Op UniC werk je in de onderbouw (leerjaar 1 tot en met 3) in domeinen waar wel 60 kinderen zitten, dus kinderen uit twee klassen zitten bij elkaar. Dat lijkt heel veel, maar je hebt er geen last van. Je krijgt soms allemaal tegelijk een korte uitleg of toelichting, maar daarna werk je met 4 of 5 andere leerlingen in je eigen maatjescirkel. In de bovenbouw (leerjaar 4 tot en met 6) zit je bij de meeste vakken in lesgroepen van ongeveer 30 leerlingen.

​Wat is een maatjescirkel?

In de klas of op het domein werk je samen in een maatjescirkel (MC). Een MC bestaat uit 4 tot 5 leerlingen die samen aan opdrachten werken. Door in een MC te werken leer je je eigen kwaliteiten en die van je andere MC-leden beter kennen. Elke drie maanden wisselt de Maatjescirkel waardoor je aan het einde van het schooljaar iedereen uit je klas kent.

Hoeveel contact is er met de mentor?

Je hebt minimaal twee keer per week een mentorhalfuur. Je spreekt dan je mentor individueel of met alle leerlingen uit de mentorgroep. Iedere mentor heeft maximaal 15 mentorleerlingen. Doordat het aantal kleiner is dan op andere scholen is de afstand veel kleiner en zul je merken dat de betrokkenheid hoog is.

 

 

Wanneer kies ik op UniC voor havo of vwo?

Aan het einde van leerjaar 2 krijg je een voorlopig advies voor havo of vwo. Aan het eind van leerjaar 3 maak je een keus. Dat doe je samen met je mentor en je ouders.

Werk ik met een laptop of ook met boeken?

Op UniC werk je in leerjaar 1, 2 en 3 vooral met je laptop en soms een boek. Vanaf leerjaar 4 werk je ook met de laptop maar je gebruikt meer boeken omdat je je dan gaat voorbereiden op het Centraal Eindexamen.

Moet ik zelf veel werk plannen en organiseren?

Ja, maar in de brugklas leer je natuurlijk eerst hoe dat moet. Verder word je goed begeleid door je mentor. Je kunt altijd hulp vragen!

Ga je net als op een andere school elk uur naar een andere klas?

Nee, in de onderbouw zit je vaak in dezelfde ruimte waar je met andere leerlingen aan je opdrachten werkt. Je gaat natuurlijk wel eens naar een andere ruimte, als je sport hebt bijvoorbeeld of een kunstvak.

Hoelang duren de lessen?

De lessen duren 90 minuten. Aan het begin van de les geeft de docent uitleg. Daarna ga je in groepjes of zelfstandig aan het werk.

Hoelang zijn de schooltijden?

Alle leerlingen uit de onder- én bovenbouw hebben dezelfde lestijden:

08.30-09.00 Opstart
09.00-10.30 Sessie 1
10.30-10.45 Pauze
10.45-12.15 Sessie 2
12.15-13.00 Pauze
13.00-14.30 Sessie 3
14.30-14.45 Pauze
14.45-16.15 Sessie 4 (V-blokken)

Op maandagmiddag zijn leerlingen na sessie 2 (12.15 uur) uitgeroosterd vanwege de onderwijsontwikkeltijd van het personeel. In leerjaar 1 vinden tijdens sessie 4 projecten plaats. Voor leerjaar 2 en hoger worden in sessie 4 diverse verdiepende en versterkende keuze-activiteit aangeboden, de V-blokken genaamd.

Krijg ik veel huiswerk?

Natuurlijk krijg je ook huiswerk. Alleen bij UniC bieden wij gedurende de dag de mogelijkheid om aan je huiswerk te werken tijdens Zelfstandig Werken (ZW). Je kunt dan aan de slag met je eigen huiswerk en er is een docent aanwezig die jou bij vragen kan begeleiden. Hoeveel huiswerk je dan nog hebt hangt een beetje af hoe jij je planning maakt.

Is er muziekles?

Ja, op UniC volg je 3 kunstvakken: drama, beeldend en muziek.

Sfeer op UniC

We hebben een gebouw met veel kleuren en open ruimtes. Het is ook niet zo groot. Daardoor is het snel gezellig. Vooral omdat we een fijne sfeer hebben waarin je veel samenwerkt met andere leerlingen. Kom kijken tijdens ons open huis en ervaar zelf hoe de sfeer is.

Hoe gaan docenten met elkaar om?

Docenten werken in leerjaar teams. Hierdoor zijn zij goed op de hoogte van de ontwikkelingen van leerlingen en activiteiten onderling.

Mag ik docenten bij de voornaam noemen?

Ja, op UniC spreek je elkaar bij de voornaam aan.

Ga ik ook op schoolreis of kamp?

In de brugklas ga je aan het begin van het schooljaar op kamp. Tijdens deze dagen leer je de andere leerlingen en jezelf beter kennen.